Składniki:
- ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
- 5 jajek
- 70 g ogórków konserwowych
- 2 zielone cebulki
- 60 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo, zalej zimną wodą i po ostudzeniu obierz ze skorupek.
- Odsącz płaty śledziowe z oleju, pokrój je w kostkę (każdy płat najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek) i przełóż do miski.
- Pokrój jajka w większą kostkę i dodaj do śledzi. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki.
- Umyj, osusz i drobno pokrój zieloną cebulkę.
- Do miski dodaj pokrojoną cebulkę, jogurt, majonez oraz przypraw solą i pieprzem (ostrożnie z solą, ponieważ filety są już słone). Wszystko delikatnie wymieszaj.
Komentarze