Składniki na pierniczki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g masła
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 4 łyżeczki cukru
- 200 g sztucznego miodu
- 1 łyżka naturalnego miodu
Jak przygotować pierniczki:
Rozpoczynamy od roztopienia masła w garnku na małym ogniu. Dodajemy do niego sztuczny miód, naturalny miód, cukier oraz przyprawę korzenną do piernika. Składniki podgrzewamy, mieszając, aż się całkowicie połączą. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy masa ostygnie, wsypujemy do niej sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, wlewamy przestudzoną masę i wbijamy jajka. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 10 minut.
Po schłodzeniu, wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, korzystając z funkcji grzania góra-dół, przez około 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia.
Komentarze