Składniki na cebulki marynowane w aromatycznej zalewie:
1,5 l wody
0,5 l octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki gorczycy czarnej
3 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu kolorowego (możesz zastąpić czarnym)
- Cebulki umyj, obierz z pierwszej warstwy. Włóż do słoików.
- Wodę zagotuj z octem. Dodaj cukier, kurkumę, sól, gorczycę białą i czarną, liście laurowe i pieprz kolorowy. Gotuj 5 minut. Zdejmij z ognia.
- Zalej słoiki z cebulkami i dokładnie zakręć. Odstaw w zacienione miejsce na trzy dni lub schowaj w spiżarni.
- Marynowane cebulki podawaj do obiadu, jako składnik sałatek lub wcinaj same :)
Komentarze