Tradycyjny przepis na keks z bakaliami – idealny na święta

  • 17.12.2023
Tradycyjny przepis na keks z bakaliami – idealny na święta
Źródło: freepik.com

Przygotuj pyszny keks z bakaliami według sprawdzonego przepisu. Delikatne ciasto, aromatyczne bakalie i idealny lukier – doskonały wypiek na świąteczny stół!

Składniki na formę keksową o długości 30 cm:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa
  • ok. 300 g bakalii + trochę do dekoracji

Lukier:

  • 130 g cukru pudru
  • 2 ½ - 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • masło (lub margaryna) do wysmarowania formy
  • mąka do posypania formy

Wykonanie:

1. Formę keksową o długości 30 cm i szerokości ok. 11 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Odstaw na bok.

2. Przesiej mąkę. Bakalie pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z 1-2 łyżkami przesianej mąki i odstaw na bok.

3. Oddziel białka od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, miksując na najwyższych obrotach przez 7-10 minut. Następnie dodawaj stopniowo po jednym żółtku, miksując każde przez około 1 minutę.

4. Sodę wymieszaj z mlekiem. Stopniowo dodawaj mąkę do ubitej masy, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

5. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Dodaj sodę rozpuszczoną w mleku oraz obtoczone w mące bakalie, mieszając delikatnie.

6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół), do suchego patyczka. Po 20 minutach pieczenia możesz naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu. Jeśli ciasto zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryj je folią aluminiową.

7. Upieczone ciasto pozostaw w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjmij je i odstaw na kratkę kuchenną, aby całkowicie ostygło.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.