Baklawa: Tajemnica Orientu w Każdym Kęsie

  • 17.11.2023
Baklawa: Tajemnica Orientu w Każdym Kęsie
Źródło: freepik.com

konsystencję baklawę z orzechami włoskimi, cynamonem i słodkim syropem. Poznaj prosty przepis na klasyczny deser z ciasta filo.

Baklawa z Orzechami i Syropem

Składniki:

  • 300g orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok. 480-500g ciasta filo (ok. 24 płaty docięte do wielkości formy*)
  • 200g masła

Syrop:

  • 150ml wody
  • 50g miodu
  • 170g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • posiekane pistacje do dekoracji

Wykonanie:

  1. Orzechy posiekać drobno lub zmielić tak, aby zostały małe kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Odstawić.
  2. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przyciąć płaty ciasta filo do rozmiaru formy. Przechowywać ciasto pod ściereczką, aby zapobiec wysychaniu.
  4. Formę wysmarować masłem. Układać płaty ciasta: dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty, posmarować masłem. Powtarzać, aż w formie znajdzie się 6 płatów. Na szósty płat wysmarowany masłem wyłożyć 1/3 mieszanki orzechowej.
  5. Kontynuować układanie: po dwa płaty ciasta, smarując masłem, i na 12. płacie wyłożyć połowę pozostałych orzechów. Powtórzyć z kolejnymi płatami i na 18. płacie wyłożyć resztę orzechów. Kontynuować układanie płatów ciasta i smarowanie masłem, aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat posmarować masłem.
  6. Pociąć ciasto ostrym nożem na kwadraty, trójkąty lub romby.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  8. W czasie pieczenia przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i miodem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Ostudzić.
  9. Wyciągnąć baklawę z piekarnika, odczekać 5 minut, a następnie polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.