Baklawa z Orzechami i Syropem
Składniki:
- 300g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ok. 480-500g ciasta filo (ok. 24 płaty docięte do wielkości formy*)
- 200g masła
Syrop:
- 150ml wody
- 50g miodu
- 170g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- posiekane pistacje do dekoracji
Wykonanie:
- Orzechy posiekać drobno lub zmielić tak, aby zostały małe kawałki. Wymieszać z cynamonem i cukrem. Odstawić.
- Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- Przyciąć płaty ciasta filo do rozmiaru formy. Przechowywać ciasto pod ściereczką, aby zapobiec wysychaniu.
- Formę wysmarować masłem. Układać płaty ciasta: dwa płaty, posmarować masłem, kolejne dwa płaty, posmarować masłem. Powtarzać, aż w formie znajdzie się 6 płatów. Na szósty płat wysmarowany masłem wyłożyć 1/3 mieszanki orzechowej.
- Kontynuować układanie: po dwa płaty ciasta, smarując masłem, i na 12. płacie wyłożyć połowę pozostałych orzechów. Powtórzyć z kolejnymi płatami i na 18. płacie wyłożyć resztę orzechów. Kontynuować układanie płatów ciasta i smarowanie masłem, aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat posmarować masłem.
- Pociąć ciasto ostrym nożem na kwadraty, trójkąty lub romby.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- W czasie pieczenia przygotować syrop: zagotować wodę z cukrem i miodem, gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Ostudzić.
- Wyciągnąć baklawę z piekarnika, odczekać 5 minut, a następnie polać zimnym syropem. Posypać posiekanymi pistacjami.
Komentarze