Domowa lazania z mięsem mielonym – sprawdzony przepis
Składniki na sos mięsny
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule (ok. 200 g)
- 1/2 główki czosnku (6 większych ząbków)
- 200 g pieczarek
- 330 g przecieru pomidorowego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na biały sos
- 100 g śmietanki 30%
- 1/3 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
Pozostałe składniki
- 12 płatów makaronu do lazanii (ok. 215 g)
- 250 g sera mozzarella
- 250 g sera żółtego
Przygotowanie farszu mięsnego
- Do mielonego mięsa dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić.
- Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki przez 5 minut.
- Dodać mięso mielone i smażyć do zblednięcia mięsa.
- Wlać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Przygotowanie lazanii
- Foremkę do pieczenia (30 x 22 x 6 cm) wysmarować olejem.
- Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Płaty makaronu podgotować przez 60 sekund we wrzątku.
- Na dno formy ułożyć 3 płaty makaronu, następnie warstwę farszu i sera.
- Powtórzyć warstwy trzykrotnie, kończąc na makaronie.
- Resztę sera rozłożyć na wierzchu.
- Lazanię zalać mieszanką mleka i śmietanki z papryką.
- Piec w 180°C przez 50 minut (grzałka góra/dół).
- Po upieczeniu pozostawić na kilka minut do lekkiego przestygnięcia.
Komentarze