Tradycyjny Przepis na Kapustę z Mięsem i Grzybami
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 szklanki bulionu lub wody
- 30 g suszonych borowików
- 2 łyżki powideł śliwkowych lub kilka suszonych śliwek
- 1 jabłko (np. reneta lub antonówka) - opcjonalnie
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Mięso pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w dużym garnku. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
- Do garnka wlać 2 szklanki gorącego bulionu lub wody. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dodać połamane suszone grzyby, przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut.
- Do gotującego się mięsa dodać listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe lub posiekane śliwki oraz obrane i pokrojone jabłko (jeśli używamy). Dokładnie wymieszać.
- Odciśniętą kiszoną kapustę dodać do garnka. Wlać szklankę wody, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
- Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać ją do garnka z kapustą i gotować całość przez kolejne 30 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
- Na suchej patelni podsmażyć mąkę, aż lekko się zarumieni. Dodać łyżkę masła i mieszać, aż powstanie gładka masa. Stopniowo dodać kilka łyżek kapusty z garnka, mieszając, aby uniknąć grudek. Całość przełożyć z powrotem do garnka i dokładnie wymieszać.
- Zagotować danie, aby zgęstniało. Podawać na ciepło jako danie główne lub dodatek do obiadu.
Komentarze