Składniki:
- ok. 1 kg dyni
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Wykonanie:
- Dynię obierz ze skórki, a miąższ pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- Dodaj dynię, dopraw solą, wsyp kurkumę i dodaj imbir. Smaż całość, mieszając, przez około 5 minut.
- Dodaj gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut.
- Jeśli używasz świeżego pomidora, sparz go, obierz, usuń szypułki i nasiona, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Jeśli używasz pomidorów z puszki, dodaj je bez dodatkowych przygotowań.
- Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę w blenderze, dodając mleko, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję.
Wskazówki:
Zimą, gdy świeża dynia jest trudniej dostępna, możesz użyć dyni mrożonej. Zupa dyniowa świetnie smakuje z grzankami lub prażonymi pestkami dyni jako dodatkiem.
Smacznego!
Komentarze