Najlepsze Źródła Witaminy C i Beta-Karotenu dla Twojego Zdrowia

  • 07.11.2021
Najlepsze Źródła Witaminy C i Beta-Karotenu dla Twojego Zdrowia

Odkryj zdrowotne właściwości dzikiej róży, brukselki, rokitnika i papryki. Bogactwo witamin C, beta-karotenu i minerałów, które wspierają odporność i zdrowie!

Dzika Róża:

Dzika róża jest prawdziwym skarbem natury, zawierającym ogromne ilości witaminy C. Zawartość kwasu askorbinowego w suchych owocach dzikiej róży jest aż 10 razy większa niż w czarnej porzeczce. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu witamina ta utrzymuje się do kolejnych zbiorów. Napar przygotowany z kilku łyżek suszonych owoców w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę C. Regularne spożywanie naparu z dzikiej róży wspiera odporność i rzadziej prowadzi do chorób.

Brukselka:

Brukselka, choć niewielkich rozmiarów, jest prawdziwą bombą witaminową. Już 80 g brukselki (5-7 główek) w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie dziecka w wieku przedszkolnym na witaminę C. W dodatku zawiera znaczne ilości beta-karotenu – aż 15 razy więcej niż biała kapusta. Jest również bogata w witaminę E, która wzmacnia działanie witaminy C i karotenoidów na odporność. Brukselka dostarcza także witaminy z grupy B, minerały oraz selen, który wspiera organizm w walce z infekcjami.

Rokitnik:

Rokitnik to prawdziwy lider w zawartości beta-karotenu i witaminy C. W 100 g tych jagód znajduje się 10 mg beta-karotenu, co przewyższa nawet marchew. Rokitnik dostarcza również 200 mg witaminy C, wspomaganej przez rutynę i hesperydynę, które zwiększają jej wchłanianie i działanie. Świeże jagody można przechowywać w lodówce przez długi czas, a zamrożone stanowią doskonałe źródło witamin przez całą zimę.

Papryka:

Papryka to prawdziwa mistrzyni pod względem zawartości kwasu askorbinowego – już 50 g zawiera 125 mg witaminy C. Nawet w zimowej papryce szklarniowej witamina C utrzymuje się na wysokim poziomie. Papryka dostarcza także rutyny, beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Co ważne, witaminy zawarte w papryce są odporne na obróbkę cieplną. Czerwone papryki zawierają najwięcej składników odżywczych, ale również zielone i żółte odmiany są bogate w witaminy, przy czym zielone są mniej alergenne.

Warto zadbać, aby dieta dziecka była zbilansowana i zawierała różnorodne produkty: mięso, ryby, produkty mleczne, jajka, płatki zbożowe oraz warzywa i owoce.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.