Pieczone udka kurczaka z warzywami
Składniki:
- 6 udźców kurczaka z kością*
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy "chińska 5 smaków"
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- Warzywa: 1 czerwona papryka, 200 g cukinii, 150 g fasolki szparagowej, 1/4 kalafiora
- Do podania: 100 g ryżu jaśminowego lub zwykłego
Przygotowanie:
- Opłukać i dokładnie osuszyć udka kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki oraz połową oliwy. Natrzeć mięso przyprawami.
- Ułożyć udka skórką do góry na dużej blaszce do pieczenia, zachowując odstępy. Na każdym kawałku mięsa położyć kawałek masła.
- Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na mniejsze kawałki, a kalafiora podzielić na różyczki.
- W większej misce wymieszać warzywa z solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawą 5 smaków, kurkumą, papryką i resztą oliwy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 50 minut. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub zwykłym.
Wskazówki:
* Można użyć udek bez nogi. W przypadku dużych udek z nogą (ćwiartek) należy najpierw podpiec je przez 25 minut, a następnie dodać warzywa i piec zgodnie z przepisem przez kolejne 50 minut.
Komentarze