Pieczone udka kurczaka z warzywami – prosty i smaczny przepis

  • 12.01.2025
Pieczone udka kurczaka z warzywami – prosty i smaczny przepis
Źródło: freepik.com

Poznaj przepis na pieczone udka kurczaka z aromatycznymi przyprawami i kolorowymi warzywami. Idealny obiad, który zachwyci smakiem i prostotą przygotowania!

Pieczone udka kurczaka z warzywami

Składniki:

  • 6 udźców kurczaka z kością*
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy "chińska 5 smaków"
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • Warzywa: 1 czerwona papryka, 200 g cukinii, 150 g fasolki szparagowej, 1/4 kalafiora
  • Do podania: 100 g ryżu jaśminowego lub zwykłego

Przygotowanie:

  • Opłukać i dokładnie osuszyć udka kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki oraz połową oliwy. Natrzeć mięso przyprawami.
  • Ułożyć udka skórką do góry na dużej blaszce do pieczenia, zachowując odstępy. Na każdym kawałku mięsa położyć kawałek masła.
  • Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, fasolkę przyciąć na końcach i pokroić na mniejsze kawałki, a kalafiora podzielić na różyczki.
  • W większej misce wymieszać warzywa z solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawą 5 smaków, kurkumą, papryką i resztą oliwy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 50 minut. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub zwykłym.

Wskazówki:

* Można użyć udek bez nogi. W przypadku dużych udek z nogą (ćwiartek) należy najpierw podpiec je przez 25 minut, a następnie dodać warzywa i piec zgodnie z przepisem przez kolejne 50 minut.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.