Składniki:
- Kilogram twarogu półtłustego
- 6 jajek (w rozmiarze L)
- 80 g masła
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- 2 szklanki malin
Wykonanie:
- Przemiel dokładnie ser w maszynce do mielenia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do lodówki. W jednym naczyniu umieść masło, ksylitol i ekstrakt z wanilii, a następnie zmiksuj je ze sobą. Dodawaj żółtka (po jednym!), kontynuując miksowanie. Następnie, małymi porcjami, dodawaj ser, mieszając do uzyskania jednolitej masy.
- Wyjmij białka z lodówki, dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę.
- Do masy serowej dodaj ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Wsyp szklankę malin i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.
- Po upieczeniu otwórz piekarnik i studź sernik przy uchylonych drzwiach. Po ostygnięciu udekoruj ciasto pozostałymi malinami lub truskawkami. Sernik dla cukrzyków gotowy!
Komentarze