Mrożone kawy na letni dzień - przepisy
Klasyczna mrożona kawa
Zaparz kawę, może być przygotowana w ekspresie, po "turecku" lub rozpuszczalna - wybór zależy od Ciebie. Ostudź napój do temperatury pokojowej, następnie wlej kawę do szklanki wypełnionej lodem. Jeśli preferujesz kawę z mlekiem i cukrem lub słodzikiem, dodaj je do smaku.
Mrożona kawa latte
Zaparz espresso i ostudź je do temperatury pokojowej. Wlej espresso do szklanki wypełnionej lodem. Następnie spień mleko i wlej je na espresso. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać syrop waniliowy lub inny słodzik według uznania.
Mrożona kawa z kruszonym lodem
Zaparz kawę (może być z ekspresu, po "turecku" lub rozpuszczalna), ostudź ją, a następnie zamroź w kostkach lodu. Kiedy kawa będzie zamrożona, umieść kostki lodu kawowego w blenderze z mlekiem i cukrem lub słodzikiem. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mrożona kawa z bitą śmietaną
Zaparz kawę według własnych preferencji i ostudź ją do temperatury pokojowej. Wlej kawę do szklanki wypełnionej lodem, dodaj bitą śmietanę i polej syropem czekoladowym lub karmelowym.
Możesz również eksperymentować, dodając do swojej mrożonej kawy takie składniki jak owoce, czekoladę, orzechy czy przyprawy.
Komentarze