Przepis na drobiowe pulpeciki w aromatycznych sosie z oliwkami

  • 21.11.2023
Przepis na drobiowe pulpeciki w aromatycznych sosie z oliwkami
Źródło: feepik.com

Poznaj przepis na pyszne drobiowe pulpeciki w aromatycznym sosie z oliwkami

Składniki

  • 350 g filetu z kurczaka, indyka lub mielonego mięsa drobiowego
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kminu rzymskiego (kuminu), kolendry; 2 szczypty szafranu; 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 cytryny

Wykonanie

  1. Oczyść mięso z kości i błonek. Pokrój w kostkę, a następnie drobno posiekaj razem z oliwkami, czosnkiem i połową pęczka natki pietruszki. Alternatywnie użyj maszynki do mielenia mięsa lub rozdrabniacza. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, imbirem, kminem i kolendrą, a następnie wymieszaj. Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Wilgotnymi dłońmi uformuj około 20 małych pulpecików. Obtocz je w mące. Na większej patelni lub w naczyniu tagine rozgrzej masło, a następnie obsmaż pulpeciki na złoty kolor.
  3. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie wmieszaj ją między pulpeciki. Wlej 1 szklankę gorącego bulionu, dodaj szafran i paprykę w proszku. Wymieszaj, przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, mieszając 1-2 razy w trakcie.
  4. Po zdjęciu pokrywy dodaj sok z cytryny oraz resztę posiekanej natki pietruszki. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  5. Kuskus wsyp do miski, zalej wrzącym bulionem lub wodą (1 cm ponad poziom kuskusu) i odstaw na około 15 minut. Następnie wymieszaj widelcem, aby go rozluźnić.
  6. Podawaj pulpeciki z kuskusem, surówką z kapusty i posiekaną sałatą.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.