Składniki:
- 1 litr mleka
- 250 g suchego, zmielonego maku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 120 g rodzynek
- ok. 80 g cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto (opcjonalnie)
- chałka, bułki pszenne, sucharki
Do dekoracji:
- bakalie
Sposób przygotowania:
- Posiekaj orzechy i odstaw je na bok.
- Pokrój pieczywo na cienkie kromki i również odstaw na bok.
- Wsyp mak do garnka, zalej mlekiem i dodaj masło. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, ciągle mieszając. Dodaj miód, cukier do smaku, olejek migdałowy (opcjonalnie), orzechy oraz rodzynki. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka.
- W dużej misce ułóż warstwę pieczywa. Na pieczywo nałóż gorącą masę makową. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Dociśnij całość i wyrównaj powierzchnię. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc, aby pieczywo wchłonęło masę makową.
- Przed podaniem udekoruj wierzch posiekanymi bakaliami. Gotowe makówki powinny być zwarte i wilgotne.
- Makówki można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Komentarze