Tradycyjny smażony karp – przepis na świąteczny stół

  • 23.12.2023
Tradycyjny smażony karp – przepis na świąteczny stół
Źródło: freepik.com

Sprawdź prosty przepis na smażonego karpia. Dowiedz się, jak odpowiednio przygotować i usmażyć karpia, aby był chrupiący i soczysty. Idealny na Wigilię!

Składniki:

  • 1 karp wypatroszony lub 2 gotowe płaty karpia
  • sól
  • 1 łyżka przyprawy do karpia lub ryb
  • mąka pszenna
  • olej roślinny do smażenia

Wykonanie:

  1. Jeśli korzystasz z całego karpia, dokładnie oskrob go z łusek, odetnij głowę i płetwy, nacięcie brzuch i usuń wnętrzności. Następnie dokładnie opłucz (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz) i osusz.
  2. W przypadku gotowych płatów karpia, umyj je, usuń płetwy i dokładnie sprawdź, czy nie ma pozostałości łusek.
  3. Pokrój karpia na porcje (dzwonka), dopraw solą oraz przyprawą do karpia. Umieść w misce, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby się zamarynował.
  4. Rozgrzej patelnię z warstwą oleju o głębokości co najmniej 1 cm. Każdy kawałek karpia obtocz w mące, a następnie smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z jednej strony, aż się zarumieni. Obróć kawałki i smaż kolejne 5 minut. Na koniec obsmaż boki przez 2-3 minuty.
  5. Przed smażeniem kolejnej partii ryby, wyczyść patelnię z resztek mąki, korzystając z papierowych ręczników, i wlej nową porcję oleju.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.