Składniki:
- 1 karp wypatroszony lub 2 gotowe płaty karpia
- sól
- 1 łyżka przyprawy do karpia lub ryb
- mąka pszenna
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
- Jeśli korzystasz z całego karpia, dokładnie oskrob go z łusek, odetnij głowę i płetwy, nacięcie brzuch i usuń wnętrzności. Następnie dokładnie opłucz (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz) i osusz.
- W przypadku gotowych płatów karpia, umyj je, usuń płetwy i dokładnie sprawdź, czy nie ma pozostałości łusek.
- Pokrój karpia na porcje (dzwonka), dopraw solą oraz przyprawą do karpia. Umieść w misce, przykryj i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby się zamarynował.
- Rozgrzej patelnię z warstwą oleju o głębokości co najmniej 1 cm. Każdy kawałek karpia obtocz w mące, a następnie smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut z jednej strony, aż się zarumieni. Obróć kawałki i smaż kolejne 5 minut. Na koniec obsmaż boki przez 2-3 minuty.
- Przed smażeniem kolejnej partii ryby, wyczyść patelnię z resztek mąki, korzystając z papierowych ręczników, i wlej nową porcję oleju.
Komentarze