Dyniowa kawa latte – Pumpkin Spice Latte
Składniki (1 porcja kawy dyniowej):
- 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana na gładkie purée)
- ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- mała szczypta imbiru
- mała szczypta mielonych goździków
- 1-2 espresso
Dodatkowo:
- bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie:
- W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
- Całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
- Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
- Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
- Na koniec udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem, jeśli chcemy dodać kawie odrobinę słodyczy i luksusu.
Jesień to najlepszy czas na małe przyjemności! Przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte zajmuje mniej czasu niż stanie w kolejce, a efekt jest równie pyszny. Spróbuj już dziś!
Komentarze