Domowa Pumpkin Spice Latte – Jesienna Kawa Dyniowa w 5 Krokach

  • 09.11.2023
Domowa Pumpkin Spice Latte – Jesienna Kawa Dyniowa w 5 Krokach
Źródło: freepik.com

Pyszne pyszne, aromatyczne dyniowe latte w domowym zaciszu! Nasz prosty przepis na Pumpkin Spice Latte z purée z dyni i przyprawami to idealny pomysł na jesienną przyjemność.

Dyniowa kawa latte – Pumpkin Spice Latte

Składniki (1 porcja kawy dyniowej):

  • 2 łyżki purée/musu z dyni (upieczona do miękkości dynia, obrana ze skóry i zmiksowana na gładkie purée)
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • ¼ łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • mała szczypta imbiru
  • mała szczypta mielonych goździków
  • 1-2 espresso

Dodatkowo:

  • bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. W niedużym rondelku podgrzać mleko z purée z dyni, syropem klonowym oraz przyprawami.
  2. Całość zmiksować za pomocą blendera kielichowego, aby mleko dyniowe delikatnie się spieniło.
  3. Przecedzić przez sitko, ponownie chwilkę zblendować i przelać do kubka.
  4. Dodać pojedyncze lub podwójne, gorące espresso.
  5. Na koniec udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem, jeśli chcemy dodać kawie odrobinę słodyczy i luksusu.

Jesień to najlepszy czas na małe przyjemności! Przygotowanie domowej Pumpkin Spice Latte zajmuje mniej czasu niż stanie w kolejce, a efekt jest równie pyszny. Spróbuj już dziś!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.