Krem z cukinii z fetą
Składniki:
- mała cukinia
- marchewka
- mała cebula
- 2 plastry fety
- szklanka bulionu warzywnego lub wody
- łyżka nasion słonecznika
- czosnek
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokroić w kostkę, marchew obrać i pokroić w plastry, a cebulę w kostkę.
- Warzywa zalać wodą lub bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię.
- Gotować ok. 30 minut.
- Zblendować zupę na krem.
- Podawać z pokrojoną w kostkę fetą i nasionami słonecznika. Zupę można serwować z pieczywem lub kuskusem.
Leczo z soczewicą
Składniki:
- mała cukinia
- ½ papryki
- mała cebula
- pomidor lub pomidory z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki soczewicy czerwonej
- łyżka oleju rzepakowego
- czosnek
- chili
- majeranek
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone cukinię i paprykę.
- Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodać pokrojone pomidory, przepłukaną soczewicę, koncentrat i przyprawy.
- Gotować razem ok. 15 minut, w razie potrzeby podlać wodą. Podawać z pieczywem, tortillą, kaszą, ryżem lub makaronem.
Frittata z cukinią i bocznikami
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- ⅓ małej cukinii
- 3 boczniaki
- 2 plastry fety
- łyżka oleju rzepakowego
- papryczka chili
- czosnek
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem, papryczką chili i czosnkiem.
- Dodać startą cukinię i pokrojone drobno boczniaki.
- Wyłożyć masę na rozgrzaną patelnię z olejem, dodać pokrojoną w kostkę fetę.
- Smażyć pod przykryciem, aż masa się zetnie. Alternatywnie zapiec w piekarniku w 180°C przez ok. 15 minut.
Komentarze