Pączki z jogurtu greckiego – szybki i prosty przepis

  • 08.01.2024
Pączki z jogurtu greckiego – szybki i prosty przepis
Źródło: freepik.com

Poznaj przepis na pączki z jogurtu greckiego! Delikatne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na każdą okazję. Wypróbuj już dziś!

Pączki z jogurtu greckiego – przepis

Liczba porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

  • 260 gramów mąki pszennej
  • 1,5 grama (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 15 gramów cukru waniliowego
  • 30 gramów cukru pudru + 20 gramów do oprószenia
  • 250 gramów jogurtu greckiego
  • Szczypta soli
  • 500 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wbij całe jajka i wlej jogurt grecki.
  2. Wymieszaj składniki łyżką lub rękami, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz odstawić je na godzinę, ale nie jest to konieczne.
  3. W wysokim garnku rozgrzej olej do smażenia.
  4. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta, a drugą łyżeczką wrzucaj je do gorącego oleju. Pączki powinny smażyć się około 4 minuty. Pamiętaj, by temperatura oleju była odpowiednia – ciasto nie może być surowe w środku, ani zbyt tłuste.
  5. Smaż pączki partiami, aby nie obniżać temperatury oleju. Po usmażeniu wyłóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Po przestygnięciu oprósz pączki cukrem pudrem.

Smacznego!

Te pączki z jogurtu greckiego są szybkie w przygotowaniu, delikatne i wyjątkowo smaczne. Idealne na każdą okazję!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.