Składniki na ok. 80 sztuk pierogów:
Farsz:
- 80-100 g suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki oleju
- 3 cebule
Ciasto pierogowe:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 ml gorącej wody
- 50 g masła
Do podania:
- 3 cebule
- Kilka łyżek oleju roślinnego
Wykonanie:
Farsz:
- Opłucz grzyby, zalej je zimną wodą i pozostaw na 6 godzin lub całą noc. Następnego dnia zagotuj grzyby z obraną marchewką i pietruszką, gotując aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę odciśnij, ugotuj w 300 ml wody z dodatkiem soli do miękkości (ok. 45 minut), a następnie dokładnie odciśnij.
- Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, zachowując wywar (można go użyć do zupy grzybowej). Wszystkie składniki zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach lub drobno posiekaj. Połącz z kapustą.
- Zeszklij cebulę na oleju i dodaj do farszu. Dokładnie wymieszaj składniki, doprawiając solą i pieprzem.
Ciasto pierogowe:
- Przesiej mąkę do miski i dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło, aby się roztopiło, a następnie stopniowo wlewaj wodę do mąki, mieszając łyżką.
- Przenieś ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Przełóż do miseczki, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
- Podziel ciasto na 4 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wycinaj kółeczka, nałóż farsz na środek każdego, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie do miękkości (ok. 3 minuty), sprawdzając, czy są gotowe, odławiając jednego na łyżkę cedzakową.
- Podawaj z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
Komentarze