Przepis na krokiety z kapustą i grzybami - idealne na każdą okazję

  • 24.01.2024
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami - idealne na każdą okazję
Źródło: freepik.com

Sprawdź przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami! Dowiedz się, jak przygotować farsz, naleśniki i idealną panierkę. Smaczna propozycja na obiad lub kolację.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g pieczarek
  • Sól, zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie

Naleśniki (10 szt.):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1-2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • Szczypta soli
  • Olej lub masło (ok. 3 łyżek)

Przygotowanie

Farsz:

  • Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w 2 szklankach wody na kilka godzin lub całą noc.
  • Wylać wodę z moczenia, gotować grzyby w świeżej wodzie (1 szklanka) przez 20 minut, odcedzić, zachować wywar, grzyby posiekać.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, posiekać, gotować z wywarem z grzybów i 1 szklanką wody, dodać listek laurowy i ziela angielskie, gotować przez 40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę.
  • Pokrojoną cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać do kapusty razem z posiekanymi grzybami.
  • Pieczarki pokroić, odparować na patelni, smażyć z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem, posiekać, dodać do farszu.
  • Doprawić farsz solą, pieprzem i szczyptą cukru, zagotować.

Naleśniki:

  • W misce wymieszać mąkę, jajka, mleko, wodę i sól, miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Dodać roztopione masło lub olej i ponownie wymieszać.
  • Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, przewracając, gdy spód będzie zrumieniony.

Składanie krokietów:

  • Nadzienie podzielić na 10 części, nałożyć na naleśniki, zawinąć boki i zrolować.
  • Przechowywać w lodówce do 3 dni, smażyć w panierce według potrzeby.

Panierka i smażenie:

  • Jajka roztrzepać z solą, bułkę tartą wsypać do osobnego talerza.
  • Krokiety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej.
  • Smażyć na maśle klarowanym po 2 minuty z każdej strony.

Smacznego!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.