Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Składniki
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 mała marchewka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 400 g pieczarek
- Sól, zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
Naleśniki (10 szt.):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1-2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- Szczypta soli
- Olej lub masło (ok. 3 łyżek)
Przygotowanie
Farsz:
- Suszone grzyby wypłukać, namoczyć w 2 szklankach wody na kilka godzin lub całą noc.
- Wylać wodę z moczenia, gotować grzyby w świeżej wodzie (1 szklanka) przez 20 minut, odcedzić, zachować wywar, grzyby posiekać.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, posiekać, gotować z wywarem z grzybów i 1 szklanką wody, dodać listek laurowy i ziela angielskie, gotować przez 40 minut.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodać startą na tarce marchewkę.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać do kapusty razem z posiekanymi grzybami.
- Pieczarki pokroić, odparować na patelni, smażyć z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem, posiekać, dodać do farszu.
- Doprawić farsz solą, pieprzem i szczyptą cukru, zagotować.
Naleśniki:
- W misce wymieszać mąkę, jajka, mleko, wodę i sól, miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Dodać roztopione masło lub olej i ponownie wymieszać.
- Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, przewracając, gdy spód będzie zrumieniony.
Składanie krokietów:
- Nadzienie podzielić na 10 części, nałożyć na naleśniki, zawinąć boki i zrolować.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni, smażyć w panierce według potrzeby.
Panierka i smażenie:
- Jajka roztrzepać z solą, bułkę tartą wsypać do osobnego talerza.
- Krokiety obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej.
- Smażyć na maśle klarowanym po 2 minuty z każdej strony.
Smacznego!
Komentarze